Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.Ο Μύθος του Ηρός.


Όπως είναι γνωστό ο Πλάτων αγαπά να αφηγήται με μύθους τα πιο παράδοξα των διαλόγων του. Με τον μύθο του Ηρός λοιπόν τελειώνει η "Πολιτεία".
Ο Ηρός σκοτώθηκε στον πόλεμο και το σώμα του έμεινε άταφο για 12 ημέρες. Όταν πήγαν να το θάψουν, ξαναγύρισε στηνζωή και διηγήθηκε όσα είδε εκεί που είχε πάει.
Ήταν ένα σταυροδρόμι μεταξύ ουρανού και γης και εκεί ήσαν καθισμένοι δικαστές που έστελναν τους δίκαιους δεξιά προς τον ουρανό, τους άδικους αριστερά, προς τα τάρταρα. Και συγχρόνως άλλες ψυχές ανέβαιναν από την γη και άλλες κατέβαιναν από τον ουρανό.
Κάθε ψυχή βασανίζονταν για τα αδικήματα που είχε κάνει και ευδαιμονούσε για τις ευεργεσίες και την διακαιοσύνη που είχε ασκήσειο στον επίγειο βίο. Κάθε ψυχή διάλεγε τον τρόπο του μελλοντικού βίου της, αλλά οι πιο πολλές δεν γνώριζαν να διαλέξουν σωστά. Τις περισσότερες φορές την εκλογή κανόνιζαν οι συνήθειες και οι εντυπώσεις της προηγούμενης ζωής.
Όταν ο καθένας διάλεγε τον μελλοντικό βίο του, παρουσιάζονταν στις τρείς μοίρες τη Λάχεση, την Κλωθώ και την Άτροπο, που ήσαν κόρες της Ανάγκης. Κατόπιν έπινε από το νερό της Λήθης, λησμονούσε τα προηγούμενα και προχωρούσε με μια νέα γέννηση.
Πλάτων, Πολιτεία.

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΟΥΡΙΗΛ
    ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗ ΓΗ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ "ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ".
    Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΘΥΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΖΗΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Α-ΛΗΘΕΙΑΣ.
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΙΛΤΑΤΕ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΕ,
    ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΑΡΑΓΕ ΠΟΣΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ, ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ Α-ΛΗΘΕΙΑΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή