Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

ΑΣΚΗΤΙΚΗ




Η ΠΡΑΞΗ
Α': ΣΧΕΣΗ ΘΕΟΥ ΚΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


Η στερνή, η πιο ιερή μορφή της θεωρίας είναι η πράξη.
Όχι να βλέπεις πώς πηδάει η σπίθα από τη μια γενεά στην άλλη, παρά να πηδάς, να καίγεσαι μαζί της.
Η πράξη είναι η πλατύτερη θύρα της λύτρωσης. Αυτή μονάχα μπορεί να δώσει απόκριση στα ρωτήματα της καρδιάς. Μες στις πολύγυρες περιπλοκές του νου, αυτή βρίσκει το συντομώτερο δρόμο. Όχι βρίσκει. Δημιουργάει δρόμο, κόβοντας δεξά ζερβά την αντίσταση της λογικής και της ύλης.
Γιατί αγωνίστηκες πίσω από τα φαινόμενα κυνηγώντας τον Αόρατο; Γιατί όλη ετούτη η πολεμική, η ερωτική πορεία ανάμεσα από τη σάρκα σου, από τη ράτσα, από τον άνθρωπο, από τα φυτά κι από τα ζώα; Γιατί, πέρα από τους άθλους τούτους, ο γάμος ο μυστικός, ο τέλειος εναγκαλισμός, η βακχική μαινόμενη επαφή μέσα στο σκοτάδι και στο φως;
Για να φτάσεις άπ' όπου κίνησες. στο εφήμερο, παλλόμενο, μυστηριώδικο σημείο της ύπαρξης σου, με νέα μάτια, με νέα αυτιά, με νέα γέψη, όσφρηση κι αφή, με φρένα καινούρια.
Το βαθύ, ανθρώπινο χρέος μας είναι όχι να ξεδιαλύνουμε και να φωτίσουμε το ρυθμό της πορείας του Θεού, παρά να προσαρμόσουμε, όσο μπορούμε, μαζί του το ρυθμό της μικρής, λιγόχρονης ζωής μας. Έτσι μονάχα κατορθώνουμε να έχτελουμε κάτι αιώνιο εμείς οι θνητοί, γιατί συνεργαζόμαστε με κάποιον Αθάνατο. Έτσι μονάχα νικούμε τη λεπτομέρεια, τη θανάσιμη αμαρτία, νικούμε τη στενότητα του μυαλού
μας, μετουσιώνουμε τη σκλαβιά τουχωματένιου υλικού, που μας δόθηκε να δουλέψουμε, σ' ελευτερία.


ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

2 σχόλια:

  1. Γεια σου Ουριηλ! Δυστυχως δεν εχω προλαβει να ψαξω καλα το μπλογκ σου ωστε να καταλαβω τα πραγματα με τα οποια ασχολεισαι και σε ενδιαφερουν. Αλλα ειδα την αναρτηση σου αυτη και χαρηκα επειδη αυτες τις μερες ξεκινησα να διαβαζω την Ασκητικη του Καζαντζακη και με εχει απορροφησει ο λογος και η σκεψη του. Βλεπεις ενα τοσο δα βιβλιαρακι και αναρωτιεσαι τι να εχει γραψει εκει ο συγγραφεας...Μετα απο λιγη ωρα αναγνωση το μυαλο σου βγαζει φωτιες απο την σκεψη, την κουραση και τον προβληματισμο. Θεωρω οτι ειναι ενας απο τους καλυτερους συγγραφεις που εχει βγαλει η Ελλαδα, και νομιζω οτι θα γινει ο αγαπημενος μου. Πολυ ομορφη η σκεψη σου να βαλεις αυτο το αποσπασμα! Να 'σαι καλα και καλως σε βρηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Αλχημιστή καλώς ηλθες και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι ο Καζαντζάκης είναι ενας από του καλύτερους συγγραφείς της Ελλάδας και όπως θα διαπιστώσεις από τις αναρτήσεις μου είναι από τους πιο αγαπημένους μου. Η Ασκητική θεωρείται ίσως το κορυφαίο έργο του διότι μέσα σε αυτές τις λίγες σελίδες εκφράζει τον βαθύ εσωτερισμό του αλλά και τις μεγάλες ανησυχίες του. Είναι ένα βιβλίο που μιλάει με διαφορετικό τρόπο στον κάθε αναγνώστη αλλά δίνει και διαφορετικά νοήματα κάθε φορά που επιχειρεί κανείς να το καταλάβει. Στην αναζητησή σου ίσως θα σε βοηθούσε και η ανάρτηση "Πιστεύω" .
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή